nice! lemon

sikariに宿泊されるお客さま限定で
nice! lemonのドリンクメニューを
提供しています

自家焙煎コーヒー

coffee

nice! lemon

100年以上前に作られたドイツ製の手回し焙煎機で少量ずつ丁寧に焙煎しています。エチオピア、ナチュラル製法の豆を使用し、香り高くフルーティでスッキリした味わいです。

Eng below

We roast little by little with a hand-cranked roasting machine made in Germany over 100 years ago. Using beans grown in Ethiopia and natural method, it has a fragrant, fruity and refreshing taste.

Cafe Menu

vessels

器はコーヒーのフレーバーや香りを最大限引き出すよう設計されたorigamiのカップや、田川舞さん x small mountainアロママグをご用意しています。珈琲だけではなくビール、ワイン、日本酒など、いつも飲まれている飲み物をぜひお試し下さい。

手回しミルやorigami ドリッパー、ヘンプフィルターにエアロプレスの器具もご用意しております。ゆったりした時間の中で丁寧に珈琲をドリップする一連の所作は心が落ち着きます。

Eng below

We have Origami cups designed to maximize the flavor and aroma of coffee, and “Mai Tagawa x small mountain” aroma mugs. Please try not only coffee but also beer, wine, sake and other drinks that you always drink.

We also have hand-cranked mills, Origami drippers, hemp filters and aeropress equipment. The coffee that has been carefully drip in a relaxed time will calm your mind.

careful selection from Shiga

Additional Menus

滋賀県の地場産から厳選したメニューのみをご提供しています。

鮒鮨

鮒鮨の共和え

発酵した飯と鮒鮨を合わせた共和えに臭みは無く、上品なチーズのような風味。高島の日本酒の肴に。クラッカーにのせたり、パスタの調味料としても◎。

Brown rice vegetarian lunch box

玄米菜食弁当

お米食堂なごみ

sikari と同じ町内にある”お米食堂なごみ”さんの玄米菜食弁当。
お米は、自家栽培米の農薬・化学肥料不使用の寝かせ玄米ごはん。おかずは、地元の農薬不使用や減農薬の野菜。調味料は自家製の発酵調味料など、身体に優しい素材の味。発酵カレーや小麦粉不使用のケーキなどもございます。

※こちらはご宿泊の3日前までのご予約で、尚且つお届け日がお米食堂なごみさんの営業日に限ります。
なごみさんの営業日等はサイトやSNSでご確認ください。

Eng below

A lunch box of brown rice and vegetarian menu by “Okome Shokudo Nagomi” in the same town. They make side dishes with rice that does not use pesticides or chemical fertilizers and seasonings that use the rice bran. Flour-free rice flour cake is also nice!

*This reservation is made up to 3 days before your stay, and the delivery date is limited to the business day of Nagomi.
Please check SNS for Nagomi’s business days.

Harumi’s Handmade Bread

ハルミノパン

国産小麦使用

レーズン、くるみの入った手作り国産小麦のパン。レーズン抜きくるみ抜き等、対応致します。季節のジャムもございます。画像はココナッツミルク。
要事前予約

Eng below

Homemade domestic wheat bread with raisins and walnuts. We will support such as removing raisins or walnuts. The seasonal jam in the image is coconut milk.
Advance reservation required

Uoji’s Funazushi

鮒鮨

魚治の共和え

漫画、”美味しんぼ”にも登場する名店、魚治の鮒鮨。
2年熟成の発酵した飯と鮒鮨を合わせた共和えに臭みは無く、
上品なチーズのような風味。高島の日本酒の肴に。
クラッカーにのせたり、パスタの調味料としても◎。

Eng below

Uoji’s funazushi by Korian, a kaiseki restaurant. The combination of fermented rice and funazushi has no odor and has an elegant cheese-like flavor. As a side dish for sake from Takashima. You can put it on crackers or use it as a seasoning for pasta.

Happy Doburoku

ハッピーどぶろく

ハッピー太郎醸造所

長浜の”湖のスコーレ”内のハッピー太郎醸造所
どぶろくは、お米まるごとのお酒。
発酵させたもろみを濾さず、絞らず、そのままに。
お米の栄養や旨み、甘みがそのまま残された白濁・微発泡のお酒。
自然循環農法(無農薬、無肥料米)で柴田さんが栽培したお米、
「ありがとう米 SHIBATA GROUND MUSIC」を使用。
米麹屋ならではの完熟米麹を使用した発酵愛を掲げたどぶろく。

Eng below

Happy Taro Brewery in “Umi-no-Score” in Nagahama.
Doburoku is a sake made from whole rice. Not strain the fermented mash, squeeze it, and leave it as it is. A cloudy, slightly effervescent liquor that retains the nutrition, tasteness, and sweetness of rice.
Rice cultivated by Mr. Shibata using natural circulation farming (pesticide-free, fertilizer-free rice), “Thank you rice SHIBATA GROUND MUSIC” is used.

CRAFT BEER

クラフトビール

近江麦酒

大津市堅田のナノブルワリー近江麦酒
大量生産では難しい「おもしろ美味しいクラフトビール」をテーマに、麹や近江米など、地場産の原料を使用した個性的で魅力的なビール。

Eng below

Nano Brewery ‘Ohmi-Bakushu’ in Katata, Otsu City. With the theme of “interesting and delicious craft beer” which is difficult in mass production. A unique and attractive beer that uses locally produced ingredients such as Jiuqu and Omi rice.

LOCAL Sake in Takashima

日本酒

高島市の地酒

滋賀県高島市は山が近く、至る所に湧水があります。水がおいしい所にはおいしいお酒をつくる酒蔵もあります。

竹生島、雨垂れ石を穿つ、杣の天狗

Eng below

Takashima City is close to mountains and lake Biwa. There are springs everywhere. There is also a sake brewery that makes delicious sake where the water is delicious.

Chikubushima, Amadare-Ishiwo-Ugatsu, Soma-no-Tengu

Coffee Liqures

珈琲リキュール

世界各国の珈琲リキュール
KAMOK (FRA), MR.BLACK(NZL), HERENCIA(MEX), Tia Maria cold brew(ITA)